LEGO 10298 Vespa: wat is dat nou eigenlijk?

Wat is een VespaTerug in de tijd: de geschiedenis van de iconische Vespa 125

De Vespa is niet alleen een voertuig, maar ook een accessoire. De scooter is praktisch, stijlvol en wereldwijd geliefd bij mensen met een passie voor reizen in stijl. 

Of je nu in een afgelegen dorpje in Vietnam bent of midden op een van de bruisende pleinen in Rome staat, je komt deze iconische tweewieler overal tegen. Met zijn tijdloze charme weet dit voertuig al jarenlang generaties en culturen samen te brengen. Eigenlijk net als LEGO® stenen dus. Het mooie is dat je nu EINDELIJK jouw eigen LEGO replica van de klassieke Vespa 125 kunt maken. Hoe cool is dat! Ter ere van deze geweldige nieuwe set en toffe samenwerking duiken we in de geschiedenis van deze iconische Italiaanse scooter. Ben je ook zo benieuwd hoe deze tweewieler een onlosmakelijk deel van de dagelijkse cultuur en stijl is geworden?

Wat is een Vespa?

Aangezien je dit artikel aan het lezen bent, weet je vast wat een Vespa is, maar even voor de volledigheid: een scooter inderdaad! Wat je misschien nog niet wist, is dat de Vespa 125 zijn naam te danken heeft aan de motor van 125 cc die het voertuig aandrijft. En het is precies deze klassieke snelheidsduivel uit de jaren 60 van de vorige eeuw waar onze LEGO® set op is gebaseerd. De scooter kent een lange geschiedenis vol successen en transporteert de Italiaanse stijl al 75 jaar naar alle uithoeken ter wereld. Het model in deze set heeft een frisse lichtblauwe kleur en de motor is goed zichtbaar zodat je alle realistische kenmerken tot in detail kunt bekijken.

 

Wie zijn de bedenkers van de Vespa?

 

Het waren de broers Piaggio die de Vespa in het leven hebben geroepen. Hoewel de broers en hun familie allemaal in de luchtvaartsector werkten, besloten de twee zich na de Tweede Wereldoorlog te richten op het leveren van veilig en betaalbaar transport voor alle Italianen. Ze stortten zich daarom volledig op scooters (in plaats van luchtvaartuigen) en in 1946 vroegen ze het patent aan voor de eerste Vespa. De scooter was een praktische en betaalbare manier om je door de stad te verplaatsen, en het voertuig gaf de inwoners een gevoel van vrijheid en vreugde dat ze door de oorlog al tijden niet meer hadden ervaren. Oftewel: het perfecte symbool van een stralende toekomst. In een mum van tijd was de tweewieler niet meer uit het straatbeeld weg te denken, want het was voor Italiaanse forenzen de perfecte manier om zich door het verkeer te manoeuvreren. En dat geldt vandaag de dag nog steeds.

 

Uit welk land komt de Vespa?

 

Italië! De Vespa zag het licht in Pontedera, een plaatsje in de provincie Pisa, Toscane. Het hoofdkantoor van Piaggio staat er zelfs nog steeds, al zijn er tegenwoordig ook een aantal productielocaties op andere plekken in de wereld. Mocht je ooit in de buurt zijn en alles willen weten over de geschiedenis van de Vespa dan kun je een bezoek brengen aan het Piaggio Museum in Pontedera. Ter ere van dit iconische voertuig bevat onze LEGO® replica talloze authentieke kenmerken, zoals een opklapbare standaard, een werkend stuur en zelfs een charmant mandje. Zo waan je je al tijdens het bouwen even onder de Toscaanse zon met een versgebakken broodje en omringd door bloemen.

 

Een voertuig voor iedereen!

In de jaren 1960 werd de Vespa enorm populair onder vrouwen. Het was namelijk de ideale manier om je eenvoudig, veilig én in stijl te verplaatsen. Bovendien paste de scooter helemaal bij de zorgeloze spirit van dit decennium. Al snel werd de tweewieler dan ook een fashionstatement en een symbool van onafhankelijkheid en empowerment. De pastelblauwe kleur was in die tijd helemaal hip en het was de enige kleur waarin de Vespa 125 destijds verkrijgbaar was. Als je een Vespa had, mocht een vintage helm uiteraard niet bij je look ontbreken. Het zal je dan ook niet verbazen dat er bij deze stenen LEGO® versie van de scooter ook een bouwbare helm zit. In de afgelopen tien jaar zijn er bijna 2 miljoen Vespa's de weg op gegaan in verschillende continenten. Ze zijn er voor iedereen, wie of wat je ook bent.

 

Wat betekent het woord Vespa?

Wist je dat het Italiaanse woord 'vespa' gewoon 'wesp' betekent? Doordat het speciale ontwerp, de stuurstang en het unieke zoemende geluid aan een wesp doen denken, heeft de scooter zijn naam gekregen. Hoewel de Vespa de afgelopen jaren in verschillende kleuren en ontwerpen beschikbaar was, is het algehele design altijd trouw gebleven aan de klassieke look en wespachtige vorm.

 

Wat is er zo speciaal aan de Vespa?

Bij veel mensen heeft de Vespa een speciaal plekje in het hart. Misschien doet de scooter je wel denken aan die ene geweldige vakantie of de rondjes die je er samen met je opa of een ander familielid op reed. Of speelt de tweewieler een belangrijke rol in je favoriete film? Er zijn talloze redenen waarom de Vespa 125 voor velen zo bijzonder is. Hoewel sommige Vespa's veilig opgeborgen staan in de garages van Hollywoodsterren, maakt de scooter ook een onlosmakelijk deel uit van het alledaagse leven van het gewone volk. Heeft de Vespa ook een speciale plek in jouw hart? Voeg de LEGO® Vespa 125 scooter dan toe aan je verzameling en pronk met deze stijlvolle, tijdloze en unieke blikvanger.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD