De geschiedenis van LEGO Technic

TECHNIC is samen met System een van de hoofdlijnen van The LEGO Company.

Het is gebaseerd op het maken van gedetailleerde modelmachines en mechanisch speelgoed met gespecialiseerde balken en connectoren om details nauwkeuriger en soepeler te maken. Het thema is voornamelijk ontworpen voor kinderen vanaf 9 jaar en werd voor het eerst geïntroduceerd als de Expert Builder-serie in 1977, hoewel ze in bepaalde markten (zoals het Verenigd Koninkrijk) als technische sets op de markt werden gebracht. Het thema werd in 1984 omgedoopt tot "TECHNIC" en introduceerde kort een nieuw soort figuur, de TECHNIC-figuur. De meeste Technic-thema's zijn nu niet meer leverbaar. Een nieuw type samentrekkingsfiguur genaamd Ultrabuild werd in 2013 uitgebracht. Moderne minifiguren zijn nog nooit in een TECHNIC-set verschenen.

Geschiedenis

Het TECHNIC-thema wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van assen, tandwielen, connectorpinnen en vele andere onderdelen die je zelden ziet in typische LEGO System-sets. TECHNIC is momenteel nog steeds een actief thema en is een van de langstlopende thema's in de LEGO-geschiedenis.

Bijna alle TECHNIC-sets zijn voertuigen en gebruiken dus onderdelen om echte voertuigen na te bootsen, zoals motoronderdelen, ophanging, pneumatische en transmissieonderdelen. Geautomatiseerde elementen verschenen voor het eerst in 1990.

Een voorbeeld van een technisch figuur.


In de afgelopen jaren zijn systeemsets begonnen met het overnemen van voorheen TECHNIC-exclusieve onderdelen, met name in de Exclusives- en Star Wars-sets. Veel moderne sets, waaronder TECHNIC-sets zelf, vervagen het onderscheid tussen de twee systemen aanzienlijk.


Een voorbeeld van een originele TECHNIC set.


Mindstorms, een LEGO-lijn van robotproducten, gebruikt een enorm aantal TECHNIC-stukken, hoewel het als een afzonderlijke productlijn wordt verkocht. De volgende generatie van de Mindstorms-reeks, "Mindstorms NXT" (uitgebracht in augustus 2006), is gebaseerd op de noppenloze constructiemethode van TECHNIC.

De vier TECHNIC-basiscomponenten.


De belangrijkste onderdelen in LEGO TECHNIC staan ​​hieronder vermeld:

Balken - Balken zijn lange blokken met rijen ronde gaten. Alle balken zijn één nop breed, maar ze kunnen verschillende lengtes hebben. Ze vormen de basisstructuur van het TECHNIC-systeem. Vóór 2000 hadden TECHNIC-balken noppen zoals gewone bakstenen, terwijl moderne sets afgeronde randen hebben en geen noppen (officieel bekend als "noppenloze constructie").

Pinnen - Pinnen zijn kleine cilindrische stukken die in gaten in balken worden vergrendeld. De twee meest voorkomende soorten haringen worden verbindingspennen genoemd, die twee balken met elkaar verbinden. Zwarte of blauwe verbindingspennen houden de twee balken stijf bij elkaar, terwijl grijze of bruine verbindingspennen losse scharnieren vormen. Pinnen zijn ook gezien in systeemsets.

Assen - Assen, ook wel kruisassen genoemd, zijn kruisvormige staven. Ze worden meestal gebruikt in roterende onderdelen. Wanneer ze in balkgaten worden gestoken, kunnen ze vrij draaien. Net als balken worden assen gemeten in noppenlengtes; assen met even lengtes zijn zwart gekleurd en assen met oneven lengtes zijn grijs gekleurd. Er zijn enkele speciale assen die anders gekleurd zijn.


Tandwielen - Tandwielen zijn platte cilinders met gaten in het midden; de meeste hebben tanden rond de randen. Een grote meerderheid van de versnellingen past precies op assen. Bij gebruik met elastiekjes of snaren kunnen sommige tandwielen katrollen vormen. De meeste moderne tandwielen zijn één nop breed en hebben pengaten erin.


Overige onderdelen


Elastiekjes - Elastiekjes kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in TECHNIC-sets. Ze kunnen worden gebruikt voor katrollen door twee katrolwielen met elkaar te verbinden en kunnen loopvlakken vormen als men een kleine rubberen band rond een enkel groot wiel lust.


Pneumatisch - Dit systeem bootst real-life pneumatische en/of hydraulische systemen na door gecomprimeerde lucht te gebruiken om lineaire actuatoren te bewegen.


Veren - Veren worden gebruikt voor schokdempers en ophanging.


String - String wordt gebruikt voor kranen en lieren.


Decoratie - Decoratieve elementen, zoals stickers, worden gebruikt om een ​​model te versieren of om bedieningselementen te labelen.
Motoren

 

Electromotoren


TECHNIC heeft altijd een enorme variëteit aan elektromotoren gehad. Sommige zijn aangesloten via ingebouwde batterijen, andere gebruiken aangesloten batterijboxen en weer andere werken voornamelijk op elektriciteit met behulp van een transformator. De meeste moderne sets gebruiken batterijen.

Vroege TECHNIC-motoren gebruikten het standaard 4.5V-systeem, uitwisselbaar met het thema Trains en bestonden uit een grote steen met een kleine uitstekende as. Wanneer de motor wordt geactiveerd, draait de as. Vanaf 1990 werd dit in lijn met andere LEGO-thema's veranderd naar het 9V-systeem. De uitgangsrotatie heeft een hoog toerental, maar een laag koppel, dus het kan niet worden gebruikt om zware voorwerpen te draaien zonder extra versnellingen. Latere motoren bevatten een gat waarin een as van elke lengte kan worden gestoken.

Eind 2007 werd een nieuw motorsysteem uitgebracht. Het heette Power Functions en werd voor het eerst gebruikt in de set 8275 Motorized Bulldozer. Het systeem bestond uit een set motoren, twee infraroodontvangers, een accubak en een infraroodafstandsbediening. De ene ontvanger zou verbinding maken met de accubak en de andere zou verbinding maken met de motoren.

In 2018 introduceerde Lego het Powered Up motorsysteem (bekend als CONTROL+ in Technic sets). Deze opvolger van Power Functions beschikt over hubs die via Bluetooth verbinding maken met een app om de motoren te programmeren en aan te sturen.


TECHNIC Figuren


TECHNIC-figuren waren een vorm van minifiguren die werden gebruikt in sommige TECHNIC-sets, variërend van midden 1986 tot 2001. Ze verschijnen voornamelijk in de thema's Arctic Action en Competition. TECHNIC-figuren waren veel groter dan conventionele minifiguren en hadden meer gewrichten. Deze waren vergelijkbaar met Belville Figures.

TECHNIC-gebaseerde thema's
Arctische actie (stopgezet)
Ben 10: Alien Force (Niet meer leverbaar)
BIONICLE
Competitie (Beëindigd)
Dacta (Sommige sets)
Heldenfabriek (Stopgezet)
Modelteam (Niet meer leverbaar)
Racers (sommige sets)

  • Waarom motorliefhebbers dol zullen zijn op de nieuwe LEGO® Technic™ Yamaha MT-10 SP

    LEES MEER 
  • Iconische auto's van LEGO

    LEES MEER