LEGO geschiedenis - Het Minifiguur bestaat 40 jaar!

LEGO bestaat al meer dan 90 jaar, en 2TTOYS al meer dan 20 jaar. Reden genoeg om eens terug in de tijd te gaan en te kijken wat LEGO voor een geweldige producten en onderdelen uitgebracht heeft. Als eerste kijken we eens naar het Minifiguur of Minifigure zoals deze naam internationaal gebruikt wordt. Deze poppetjes werden in de jaren 70 ontworpen door Jens Nygaard Knudsen die van 1968 tot 2000 als ontwerper bij LEGO in Billund, Denemarken gewerkt heeft. Om tot een soort van minifiguur te komen heeft Jens Nygaard eerst een paar prototypes gemaakt.

alt_tekst

De allereerste Minifiguren leken totaal niet op de minifiguren die we vandaag de dag kennen. Deze allereerste poppetjes kwamen al uit in 1975 en bestonden uit 4 tot 5 onderdelen, de benen met voeten naar de zijkant, eventueel een 1 x 2 plate als middel/riem, daarop een romp waarbij de armen onderdeel waren van de romp, daar weer boven op een geel hoofd zonder gezicht en een pet, cowboy hoed of haren met vlechten aan de zijkant. (Deze haren zijn overigens nog steeds verkrijgbaar).

In 1978 introduceerde LEGO het minifiguur zoals we die nu kennen. Deze bestonden uit een onderlijf met twee beweegbare benen aan een heupgewricht, een bovenlijf, twee losse armen uit één stuk, twee losse handen (meestal geel) en een hoofd met een gezicht. Dit was een gezicht gemaakt van twee zwarte stippen als ogen en een gebogen lijn als mond. In 1979 kwam er ook een mannelijk kapsel voor de poppetjes en hoefden zij niet meer altijd een pet te dragen.

alt_tekst

Vanaf 1989 introduceerde LEGO® bij de piraten voor het eerst meer verschillende gezichtsuitdrukkingen en ook hadden sommige piraten een “houten” been of een haak als hand. Meer vernieuwingen kwamen in 1990 toen de Jurk voor de vrouwelijke figuurtjes geïntroduceerd werden en het eerste Glow in the Dark figuur uitgebracht werd in de vorm van een spook. In 1993 kwam het eerste figuur uit met een losse baard die tussen het hoofd en de romp geplaatst kon worden.

De eerste gelicenseerde Minifiguren kwamen uit in 1999 dit waren minifiguren van Star Wars deze hadden allemaal nog wel de herkenbare gele kleur hoofdjes behalve Darth Vader die een licht grijs hoofdje had. Ook was het dat jaar voor het eerst dat er figuren in een andere vorm werden gemaakt zoals R2-D2.

De hoofjes kregen vanaf 2001 een nieuwe update in de vorm van een dubbele print waardoor je twee gezichtsuitdrukkingen op een hoofd kreeg. Hierdoor kon je bijvoorbeeld jouw LEGO® poppetje laten lachen of schrikken door allen het hoofd om te draaien.

In 2002 kwam het eerste LEGO karakter uit met korte benen, dit was weer met een Star Wars figuur te weten Yoda. deze kortere benen kunnen in tegenstelling tot de gewone benen niet buigen doordat ze uit één stuk bestaan.

Het is alweer 2004 als LEGO® besluit om vanaf dan alle gelicenseerde minifiguren met de bijbehorende “normale” kleur hoofden van het karakter te leveren en niet alles meer met een geel hoofdje.

Doordat LEGO® in 2009 bordspellen uit ging geven en ze daar een pion in de vorm van minifiguur voor wilden hebben, moesten ze iets nieuws ontwerpen omdat de originele grootte van een minifiguur te groot was. Dit deden ze door een figuurtje uit één stuk te maken met of zonder bedrukking. Dit figuurtje was 1 x 1 breed, en twee stenen hoog.

LEGO® merkt dat de minifigures steeds vaker verzameld worden en brengt in 2010 de eerste minifigures collectible serie uit. Deze serie bestond uit 16 verschillende minifiguren met elk één of meerdere accessoires. Sindsdien brengt LEGO® meerdere series minifiguren per jaar uit om te verzamelen. Het leuke aan deze series is dat je van tevoren niet weet welk poppetje je krijgt doordat deze in een on-doorzichtig zakje verpakt zit. Zo is het elke keer dat je een verpakking open maakt weer een verrassing welk figuurtje er in zit.

alt_tekst

In de tweede Collectible serie kwam er nog een nieuw formaat minifig uit. De kleinste tot nu toe: De Nanofigure. Dit figuurtje deed dienst als “prijs” voor het karate poppetje uit die serie. tegenwoordig zijn deze nano figuurtjes ook vaak gebruikt in sets als minifiguur voor je minifiguur. Of als minifiguur voor sets met een kleinere schaal dan normaal gebruikt wordt zoals bij het Kasteel Zweinstein van Harry Potter.

Als Laatste gaan we naar 2016 want in 2016 was het dan eindelijk zover, de “geboorte” van de eerste LEGO® baby. Deze toevoeging op de LEGO® minifiguur familie bestaat uit twee onderdelen het hoofdje en het lijfje. Ondertussen is dit kleine poppetje niet meer weg te denken uit de minifig familie. Er is zelfs een baby Yoda poppetje.

Natuurlijk zijn er nog andere poppetjes door lego uitgebracht in het verleden zoals de figuurtjes van LEGO® technic, LEGO® Bellevile, en LEGO® Friends. maar bij die poppetjes komen we een ander keer terug

.

LEGO® minifiguren

Iedereen in de wereld weet hoe een LEGO® poppetje eruit ziet. Over de afgelopen 40 jaar heeft LEGO® al meer dan 8.000 minifiguren uitgebracht. En daar zitten de DUPLO® figuren niet eens bij. Meestal worden LEGO® minifiguren samen met een set uitgebracht, maar ook brengt LEGO® speciale collectible minifigure series uit.

Bij ToyPro heb je de mogelijkheid om de losse minifiguren uit een set te bestellen. Wil jij graag LEGO® Harry Potter minifigures los bestellen? Ben jij op zoek naar individuele LEGO® Disney of Star Wars minifiguren? Verzamel jij LEGO® Ninjago minifigures? Je vindt ze in onze webshop.

LEGO minifiguren kopen

2TTOYS heeft een grote collectie LEGO poppetjes. 

BEKIJK ALLE LEGO MINIFIGIGUREN