Uitgebreide geschiedenis van LEGO StarWars Republic Gunship sets


Hoewel ze bij hun release aanvankelijk gemengde recensies kregen, is de prequel-trilogie van Star Wars uitgegroeid tot een geliefd onderdeel van de franchise.

Een populair aspect was de introductie van nieuwe iconische scheepsontwerpen, van de gestroomlijnde Naboo N-1 starfighter tot de intimiderende Venator-klasse Star Destroyer.

Het meest iconische prequel-schip zou echter wel eens het Republic Gunship (of Low Altitude Assault Transport/infantry) kunnen zijn, dat voor het eerst werd gezien tijdens het vliegen met Clone Troopers in de Slag om Geonosis in Attack of the Clones.

Het favoriete schip van fans is meerdere keren verschenen in de geschiedenis van LEGO en was zelfs het onderwerp van een gepassioneerde fancampagne rond het idee van een UCS Republic Gunship, wat LEGO uiteindelijk het vertrouwen gaf om het 75309 UCS Republic Gunship uit 2021 uit te brengen.

Met de release van 75354 Coruscant Guard Gunship als onderdeel van de Star Wars-golf van september 2023, neemt onze vaste Star Wars-correspondent Vaderfan een kijkje in de geschiedenis van LEGO Star Wars Republic Gunship-sets en ziet hij hoe deze geliefde modellen zich in de loop van de tijd hebben staande gehouden .

2002: HET EERSTE GUNSHIP VAN DE LEGO REPUBLIEK

LEGO 7163 Republic Gunship

Aantal steentjes: 686 | Minifiguren: 8

Het eerste LEGO Republic Gunship maakte zijn debuut in 2002, hetzelfde jaar dat het op het scherm verscheen in Episode II: Attack of the Clones. Ondanks een meer rudimentair ontwerp benaderde het de vorm van het Gunship goed en werd het geleverd met verschillende figuren, waaronder de nu iconische Jedi Bob en vier gloednieuwe Phase I Clone Troopers. Het Gunship had verschillende leuke speelfuncties, waaronder schuifdeuren, uitklapbare bellenkoepels, wapenrekken en een voorgedeelte dat open kan met een verborgen kist erin!

Hij mag dan al meer dan twintig jaar oud zijn, maar zijn leeftijd heeft de waarde van deze set alleen maar vergroot. Op Bricklink kost een ongeopende set 7163 ongeveer €900,-

 

2008: DE GEANIMEERDE CLONE WARS-VARIANT

LEGO 7676 Republic Attack Gunship

Aantal steentjes: 1034 | Minifiguren: 5

Het duurde zes jaar voordat LEGO-fans hun volgende Republic Gunship-speelset kregen, en deze keer was deze gebaseerd op de nieuwe geanimeerde tv-serie Clone Wars.

7676 Republic Attack Gunship had een variant van het schip dat door de ruimte kon reizen, zonder de bellenkoepels aan de zijkant ten gunste van deuren die helemaal konden sluiten. Het beschikte ook over andere creatieve functies, waaronder een uitschuifbare Bacta-tank, inzetbare drones en een oprit aan de achterkant voor de meegeleverde speederbike! Deze set bevatte ook de minifiguren van iconische Star Wars-personages zoals Asajj Ventress, Plo Koon en Commander Cody. Gewapend met 8 raketten en sportieve bestickerde graffiti aan de voorkant bracht de 7676 nieuwe hoogten naar wat mogelijk was in een LEGO Republic Gunship.

 

2013: EEN TERUGKEER NAAR LIVE-ACTIE

Aantal steentjes: 1175 | Minifiguren: 7 | Verkoopprijs: $ 119,99 (VS)

De LEGO Star Wars-golf van 2013 omvatte een terugkeer naar het woestijnslagveld van Geonosis, met bijgewerkte sets uit Episode II. Een van deze sets was het langverwachte 75021 Republic Gunship, met gloednieuwe Episode II-varianten van Anakin, Obi-Wan en Padmé.

Het Gunship zelf had een draaggreep van Technic, uitklapbare bellenkoepels, 8 raketten, een verborgen raketrek en een speederbike die achterin was opgeborgen. Er zat ook een dubbelzijdige poster bij! Bovendien kun je deze set combineren met 75017 Duel op Geonosis om de spannende laatste achtervolging en het duel van begin tot eind na te spelen.

Deze set is nog steeds immens populair omdat het de laatste ‘gewone’ variant op speelsetschaal was van de Republic Gunship, en dus zal een nieuwe versie op Bricklink ongeveer 430 dollar kosten.

 

2015: AANZIENLIJK KLEINER, MAAR NOG STEEDS COMPATIBEL MET MINIFIGUREN

Aantal steentjes: 105 | Minifiguren: 1

In 2015 werd het Republic Gunship toegevoegd aan LEGO’s microfighter-thema. Dit 75076 Republic Gunship was een microschaalversie van het Gunship en had karikaturale proporties, evenals een Phase I Clone Pilot-minifiguur achter de cockpit. Het had ook een paar knipraketten, maar verder had dit model weinig om over naar huis te schrijven.

Op Bricklink kost het nog steeds ongeveer $ 37 – bijna vier keer de oorspronkelijke verkoopprijs – waarschijnlijk omdat dit het laatste minifiguur-optreden was van de Phase I Clone Pilot.

 

2021: DE ULTIEME VERZAMELVERSIE?

Aantal steentjes: 3292 | Minifiguren: 2 | Verkoopprijs: $ 399,99 (VS)

In 2020 liet het LEGO Star Wars-ontwerpteam stemmen door fans op LEGO Ideas om de volgende UCS-set te kiezen: een driewegwedstrijd tussen het Republic Gunship, het Nebulon-B-fregat en de TIE Bomber.

Fans van de prequel-trilogie kwamen zeker opdagen, aangezien de Gunship meer dan 30.000 stemmen kreeg (58% van het totale aantal stemmen) en zich in 2021 bij de UCS voegde met 75309 UCS Republic Gunship

Wat de ultieme LEGO-versie van de Gunship zou zijn, stuitte op controverse bij de onthulling, omdat vroege exemplaren van de set ten onrechte het Imperial-logo linksboven hadden. Sommige fans hadden bezwaar tegen de toevoeging van een generieke Phase I Clone Commander, in tegenstelling tot een Phase II Commander Cody of een Clone Pilot. Niettemin maakt het model zelf indruk met een enorme spanwijdte, filmnauwkeurige kenmerken en een aangenaam kleurenschema.

Het model is nog steeds verkrijgbaar in de online LEGO-winkel voor een verkoopprijs van 399,99 dollar, hoewel de tijd zal uitwijzen of het model in prijs zal stijgen. 

 

2023: NIEUWE KLEUREN, NIEUWE PRIJS

Aantal steentjes: 1083 | Minifiguren: 5 | Verkoopprijs: $ 139,99 (VS)

De nieuwste versie van de Republic Gunship, 75354 Coruscant Guard Gunship, geeft een iets andere wending. Deze set uit het Clone Wars-tijdperk heeft een opvallend donkerrood kleurenpalet en vervoert in plaats daarvan de Coruscant Guard als stadsvervoermiddel.

Voorbij zijn de gemilitariseerde bellenkoepels; in plaats daarvan heeft dit model volledig sluitende schuifdeuren en noppenschieters bovenop de vleugeltips. Er zijn vijf gloednieuwe minifiguren inbegrepen, die allemaal passen in het donkerrode thema: twee Shock Troopers, Phase II Commander Fox, Padmé Amidala en Chancellor Palpatine.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD