AFOL: "Adult Fan Of LEGO"

LEGO AFOL's, de Adult Fans Of LEGO worden steeds belangrijker

LEGO Typewriter

De LEGO Groep erkent het belang van de volwassen LEGO bouwer, de zogenaamde AFOL, al een aantal jaren, maar het was pas onlangs dat ze sets daadwerkelijk rechtstreeks voor AFOL's creëerden en op de markt brachten. Hoewel dit in 2020 begon, zag dit jaar het 'Adults Welcome' thema echt zijn hoogtepunt bereiken. 

AFOL's bij 2TTOYS

Ook bij 2TToys zie je de invloeden van AFOLS: zo stellen we je graag voor aan onze meesterbouwer Christo

Lees meer over LEGO AFOL meesterbouwer Christo

  • Gaming
  • Art & Deco
  • Botanische Collectie
  • Muziek
  • Wetenshap en technologie
  • Reizen en geschiedenis
  • Voertuigen

LEGO eerst een Meester Ontwerper met een speciale set

 

LEGO Creator Expert

Voorheen werd LEGO® Creator Expert beschouwd als de meest prominente verzameling sets die gericht was op oudere LEGO bouwers en verzamelaars. Maar deze werkwijze werd geschrapt ten gunste van minimalistische verpakkingen, met zwarte achtergronden van de nieuwe sets voor volwassen LEGO bouwers. Deze nieuwe kleurstelling plaatst de set op de voorgrond en helpt bij het focussen van de bouwervaring. Dat wil niet zeggen dat er geen enkel commentaar is gekomen vanuit LEGO-fans, Want zij pakten het nieuwe doos ontwerp niet goed op. Sommigen vinden dat de uniformiteit van de verpakking afleidt van het unieke karakter van elke build. Deze omslag voor Creator Expert en een nieuwe focus op volwassen bouwers heeft ons echter een aantal indrukwekkende nieuwe sets en oude favorieten opgeleverd. Het heeft ook geholpen om meer mensen aan te trekken om zich in de wereld van LEGO-stenen te verdiepen, voor het eerst of na lange tijd.

AFOL

Het jaar begon goed, waarbij 2021 de eerste keer was dat het Modular Building de nieuwe verpakking vertoonde en onder de nieuwe naam "Modular Buildings" Collection-vlag viel. Het politiebureau 10278 zette de jaarlijkse release van de sets voort, die grotendeels worden beschouwd als het epicentrum van AFOL's. Het werd vergezeld door een geheel nieuwe reeks sets die de Botanische Collectie werd genoemd. Deze sets, 10280, 10281 en 10289, waren een goed voorbeeld van de nieuwe focus op 'Volwassenen welkom', omdat ze een set zonder speelwaarde opleverden. In plaats daarvan lag de focus op de bouwervaring en de mogelijkheid om de voltooide set weer te geven, iets dat de kern zou vormen van veel van de op volwassenen gerichte sets die in 2021 werden uitgebracht.

AFOL

De helmcollectie ging verder met meer iconische Star Wars-emmers als displaysets. Ze werden vergezeld door vergelijkbare sets uit het Marvel-universum en introduceerden DC Comics in de mix. Elk wordt geleverd met een display sokkel en een vergelijkbare schaal, wat resulteert in een unieke maar uniforme verzameling sets. Nieuw zijn de 75304 en de 76199

 

Wat betreft superhelden, we werden getrakteerd op een nieuwe versie van de Batman Tumbler, maar het zou Marvel zijn dat een van de meest indrukwekkende sets van 2021 zou inspireren. Het Daily Bugle-gebouw 76178 was geen indrukwekkende set die vol zat met details , het bevatte een aantal fantastische minifiguren. Velen van hen maakten hun LEGO-debuut. Blade en Daredevil zijn bijvoorbeeld favoriete personages van fans die weinig kans hadden om in standaard Marvel Super Hero-sets te verschijnen.

AFOL 4 

LEGO ART biedt ook een unieke bouwervaring en een manier om je liefde voor LEGO op een ongebruikelijke manier te delen. Het thema slaagde erin om ons kort een set te geven met het grootste aantal stuks, via de Wereldkaart 21302. Met meer dan 11.600 onderdelen en verschillende bouwopties hielp de wereldkaart de aandacht van LEGO-fans en daarbuiten te trekken.

AFOL 5

Voertuigen zijn een steunpilaar voor het thema dat voorheen bekend stond als Creator Expert, en dat werd voortgezet met een aantal sets in 2021. Deze omvatten een Porsche 911 (10295) en een nieuwe versie van de VW Camper Van (10279). Maar de ster van de show en gewoonweg heerlijk gebouwd was de Pick-up Truck. Hoewel niet geïnspireerd door een merk, leverde het toch een van mijn favoriete bouwervaringen van 2021 op. Het biedt unieke bouwtechnieken, maar was complex, repetitief of frustrerend.

AFOL 6 

Maar het waren niet alleen wegvoertuigen die dit jaar arriveerden, we kregen ook een van stenen gebouwde recreatie van de Space Shuttle Discovery (10283) en de Titanic. Het iconische schip heeft misschien niet het grootste aantal stuks, maar heeft qua schaal wel een van de grootste sets opgeleverd. Het bleek ook populair bij fans omdat het erg snel uitverkocht was en moeilijk te koop blijft. Het is een van die sets die aantrekkelijker is dan de gebruikelijke LEGO-fanbase. Iets wat een belangrijk aspect is van het nieuwe ‘LEGO voor volwassenen’.

 

De LEGO Ideas-sets hebben ook de nieuwe branding gekregen, hoewel ze inspiratie blijven halen uit LEGO Fan Designers. Ideeënsets die dit jaar zijn uitgebracht, zijn onder meer de Medieval Blacksmith (21325), Winnie the Pooh (21326), Home Alone (21330), de Typewriter (21327) en een Fender Stratocaster (21329). Het thema blijft de grenzen van de mogelijkheden van de LEGO-steen verleggen en is ook een manier om de LEGO-productlijn nog verder uit te breiden, door middel van nieuwe merkpartnerschappen of ongebruikelijke constructies.

 

Gedeeltelijk gevoed door LEGO Ideas, was het belangrijkste dat vanaf 2021 moest worden weggenomen, de reeks ongewone bouwwerken. Deze zijn mogelijk gemaakt door de nieuwe focus op volwassen fans. Van epische builds zoals de Titanic, UCS AT-AT en World Map tot objecten zoals de adidas Originals trainer, Typewriter en Bird of Paradise plant. Er is echt een set voor bijna ieders smaak.

 

Een ander kenmerk van 2021, voornamelijk gevoed door het 'LEGO for Adults'-assortiment, waren sets gericht op bepaalde fanbases. Dit was onder meer gebaseerd op cult-tv-shows zoals F.R.I.E.N.D.S. (10292)) , Seinfeld (21328) en Queer Eye (10291). Het 20-jarig jubileum van Harry Potter werd gemarkeerd met de Hogwarts Icons-set (76391) en 25 Years of Super Mario 64 werden verpakt in het Question Mark Block (71395) en het 95-jarig jubileum van Winnie de Poeh werd gevierd met de Hundred Acre Woods LEGO Ideas-set.

 

In 2022 gingen de op volwassenen gerichte sets verder met een LEGO Ideas-set met Sonic the Hedgehog-thema (21331) , samen met de nieuwste toevoeging aan de Modular Building Collection, die zijn 15e verjaardag viert. Geruchten wijzen ook op een reeks sets op basis van verschillende videogamefranchises, waaronder Horizon Forbidden West. Met de set die al is uitgebracht en die nog moeten komen, zal de LEGO fanbase voor volwassenen zeker nog meer groeien in het nieuwe jaar.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD