De geschiedenis van LEGO

Hoe is LEGO ontstaan?

Het verhaal van LEGO begint in 1932 in Billund, Denemarken, met Ole Kirk Christiansen, een carpenter die besloot zijn bedrijf te veranderen van houtbewerking naar speelgoedproductie. Hij begon met het maken van houten speelgoed, zoals knikkers en yoyo's, onder de naam "LEGO", afgeleid van de Deense woorden "leg godt" wat "speel goed" betekent.

In 1934 introduceerde Christiansen de eerste LEGO stenen, gemaakt van cellulose acetaat, een soort plastic. Deze stenen waren niet compatibel met elkaar en werden voornamelijk gebruikt als speelgoed voor meisjes. Maar in 1949 ontwikkelde LEGO een nieuwe steen die compatibel was met de stenen van andere fabrikanten, en begonnen ze met het produceren van bouwsetjes voor kinderen. Deze bouwsetjes werden een groot succes en LEGO groeide snel uit tot een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld.

In 1955 kwam LEGO met hun bekende "System of Play" waarin de stenen precies in elkaar pasten, zodat kinderen echt iets konden bouwen. In de jaren daarna, breidde LEGO hun productlijn uit met verschillende thema's zoals ruimte, treinen, en leger, en in 1978 introduceerden ze LEGO minifiguren, kleine figuurtjes die kinderen konden gebruiken om hun bouwwerken te bevolken.

In de jaren 80 en 90 bleef LEGO groeien, met de introductie van computergestuurde bouwsetjes en licentie-afspraken met populaire franchises zoals Star Wars en Harry Potter. In 1998 kwam LEGO met de eerste LEGO videogame, LEGO Island, en sindsdien zijn er vele LEGO-gerelateerde video games en films uitgebracht.

Tot op de dag van vandaag is LEGO een van de meest populaire speelgoedmerken ter wereld, met een groeiende fanbase van zowel kinderen als volwassenen. De LEGO-stenen zijn nog steeds gemaakt van plastic, maar het bedrijf heeft aangekondigd dat ze streeft naar een meer duurzame productie in de toekomst. Ongeacht de veranderingen, het feit blijft dat LEGO een icoon is geworden in de wereld van het speelgoed en de creativiteit van kinderen en volwassenen over de hele wereld blijft inspireren.